[email protected] 0 (232) 421 51 45

Ses Bozuklukları

Ses Nedir?
 
Ses üretim sistemi tarafından oluşturulan akustik sinyallere ses denir. İnsan sesi; vokal kordlardan salınan havayla meydana gelen titreşimler sonucu oluşmaktadır. Frekans ve perde (tiz-pes), ses şiddeti (alçak-yüksek) ve kalite (çatlak-kısık-boğuk) sesin fiziksel özelliklerini oluşturmaktadır.
 
 
Bireyin ses kalitesi, perdesi ve şiddetinden birinde veya birkaçında benzer yaş, cinsiyet ve coğrafik yerleşimdeki bireylere göre farklılaşma varsa ses bozukluğundan bahsedilebilir. Ses bozukluğu olan kişiler sıklıkla konuşma sırasında boğazda ağrı, acı ya da gerginlik hissi, boğazda takılma hissi, sık sık yaşanılan ya da düzelmeyen ses kısıklığı, konuşmada zorlanma, nefes nefese kalma, uzun süre konuşmayı sürdürememe, sesin normalden daha ince ya da kalın çıkması, seste pürüzlülük, yüksek sesle konuşma ya da şarkı söylemekte zorlanma, sesin gün içinde ya da hafta sonuna doğru kötüleşmesi gibi durumlardan yakınırlar.
 
Ses Bozukluklarının Nedenleri Nelerdir?
 
Ses bozukluklarının birden fazla nedeni olabilmektedir. Yanlış konuşma alışkanlıkları ( yüksek sesle konuşmak, bağırmak, sık sık boğaz temizlemek), tıbbi nedenler (tiroid ameliyatı, gırtlağın alınması), aşırı alkol sigara tüketimi, nörolojik bozukluklar ses bozukluklarının en önemli nedenleridir.
 
Ses Bozukluğuyla İlgili Ne Zaman Profesyonel Yardım Alınmalıdır?
 
Soğuk algınlığı ya da alerjiye bağlı olmaksızın seste çatallaşma, kalınlaşma, rahatsızlık hissi varsa ve bu durum on beş günden daha uzun süredir devam ediyorsa bir hekim muayenesi gerekmektedir.
 
Ses Terapisi Nedir?
 
Ses terapisinde öncelikli olarak kişiye ses hijyeni ve sese zarar veren davranışlardan kaçınma yolları öğretilir . Nefesi doğru kullanma, doğru konuşma alışkanlıklarının geliştirilmesi ve ses egzersizleri ile ses tellerinin doğru şekilde çalıştırılması sağlanır.

Yukarı Çık!